9 Eylül 2017 Cumartesi

Pidelerin Efendisi Mehmet Usta !


Pidelerin Efendisi Mehmet Usta !

Evliya Çelebi’nin söylediği “Dağlarından yağ, ovasından bal akar” sözlerinin tam karşılığıdır; Söke...

Evet başlık çok iddialı, inanmayan gidip Söke’de bu lezzeti tadacak. Mehmet ustanın ellerinden harika bir sanat eseri çıkmış oluyor. Söke’nin yeşilliklerle beslenen hayvanlarının taze etleri, köylerden toplanan otlarla hazırlanan vejetaryen çeşitleri ve tabii ki dünyada unun markası Söke un ile birleştiğinde inanılmaz bir lezzet meydana geliyor.
Mehmet ustayı yıllardır tanırım her Söke’ye gittiğimde muhakkak uğrar muhteşem pidelerinden tadarım. Benim favorim kıymalı yumurtalıdır. Hatta Allah uzun ömür versin 106 yaşında olan anneanneme de götürmeyi hiç ihmal etmem. Her yörenin pidesi lezzetlidir bana göre iddialı olarak söylüyorum Söke pidesinin yerini hiç biri tutmaz.
Bana soruyorlar neden pideyi kafaya taktınız?
Çünkü eşsiz bir tat! Etkilendiğim tarafı basit olması, üç şeyin bileşiminden oluşuyor. Karışık değil. Her ağız tadına uygun. Önemli olan taze ürünlerden yapılıyor olması. Pizza gibi dondurulmuş malzemeden değil...
Neden iyi pazarlanmıyor?
Bakın, yabancılar bir ürün alıyor, o ürünü ulusallaştırıyorlar. Ona bir kimlik kazandırıyorlar. Hamburgere ve cola’ya yaptıkları bu. Mesela hamburger üç parçadan oluşuyor; ekmek, köfte ve sos. Mesele bu, basit olanı lezzetli yapmak ve pratikleştirmek. Birkaç dakikada hazırlanabilmeli. Pide de öyle bir ürün. Çıtır veya yumuşak  hamurun üzerine konulmuş bir, iki en fazla üç malzemeden oluşuyor. Dünyada nasıl hamburger ve pizza sevmeyen yoksa, pide de öyle, bir tatsalar hastası olurlar, bu kadar iddialıyım!

Söke Pidesini dünya platformuna taşımak istiyorum. Bunun içinde Belediye Başkanı Sayın Süleyman Toyran ile görüştük. Umarım 2018 yılında güzel bir pide festivali yapabileceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder