8 Haziran 2015 Pazartesi

Yaz Geldi,Havuzlara Dikkat !



Havuzların temizliği ve dezenfeksiyonu toplum sağlığı için oldukça önemlidir. Temizlenmeyen havuz üzerinde zamanla sudaki kalsiyum ve magnezyum iyonlarından kireç oluşumu başlar ve suyun mikrobiyal kirliliğinden ötürü yosunlaşma görülür. Bu durum insan sağlığı açısından hastalık yapıcı mikroorganizmaların yayılımına neden olur.  Havuz temizliği atlanmaması gereken önemli bir konudur.Havuzun yosun tutmaması gerekir.Türlü türlü hastalıklardan korunmak için bu haberde anlatılanları uygulamanız şiddetle tavsiye edilir.
1.Fiziksel ve kimyasal olarak gerekli şartların sağlanmadığı yüzme havuzlarında sağlık için pek çok risk ortaya çıkar.Bu nedenle yüzme havuzunun günlük, haftalık ve aylık periyotlarla düzenli bakım görmesi gerekir.
2.Havuzun temizliği ve bakımı belgelenmiş olmalıdır. Sağlık müdürlükleri havuzlu işletmelere yönetmelik gönderir. Havuz suyunun içeriği düzenli olarak tetkik edilmeli ve sonuçları tüm havuz kullanıcılarının görebileceği bir yere asılarak paylaşılmalıdır.
3.Havuz suyunu dezenfekte etmek için klor veya ozon gibi kimyasallar kullanılabilir. Suyun temiz olduğunun bir göstergesi de berraklığıdır. Havuz suyunun düzenli olarak filtreden geçirilmesi önemlidir. Filtre sayesinde su, deri döküntüleri ve saç gibi maddelerden arındırılır.
4.Havuz suyunun kimyasallar ve filtre ile temizlenmesi uzun vadeli bakım için yeterli değildir. Bunların yanı sıra havuzun belirli aralıklarla boşaltılması ve yüzeyi temizlendikten sonra yeniden doldurulması gerekir.
5.Havuz filtresi günde iki kez kontrol edilip ters yıkama yöntemi ile temizlenmeli, kıl tutucu filtre ise haftada iki kez açılarak temizlenmelidir.

Havuz temizliği, temiz bir görüntü ve insanların sağlığı için hergün yapılması gereken bir iştir. Bu işte uygulanması temel temizlik maddeleri;
-pH düşürücü.
-Klor.
-Yosun giderici.
-Sıvı topaklayıcısı.
pH düşürücü, genelde yükselme eğilimi gösterir. Suyun pH değerini dengeler.
Klor, toz yada tablet halinde havuza kullanılır. Su içerisindeki klorun sağlığa herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak direkt olarak toz veya tablet klorla etkileşim içerisinde bulunması tahrişe neden olabilir.
Yosun giderici, sıvı olarak havuza dökülür. Suda yosun oluşumunu engeller.
Sıvı toplayıcısı, havuz içerisindeki ufak pislikleri bir araya toplayarak kum filtresine takılmasını sağlar. Böylelikçe ufak pisliklerden temizlenen havuz daha berrak görünür.
Havuz temizliğinde yapılacak ilk işlem, suyun pH değerinin ölçülmesidir. İdeal pH değeri 7,2 – 7,8 arasındadır. Suyun pH değeri, bu değerlere göre ayarlanmalıdır. Sonra suya klor, yosun giderici ve sıvı topaklayıcsı sırası ile eklenmelidir. Havuz suyu her 3 günde bir değiştirilmesi gerektiği gibi havuza klor katıldıktan sonra en az 3 saat boyunca suya girilmemelidir. Havuzun temizliği sağlanmadığı ve suyun dezenfektesi yapılmadığı taktirde kulak hastalıkları, göz enfeksiyonu, deri hastalıkları, mantar, kolera ve tifo gibi hastalıkların bulaşması mümkündür.
Havuzların 6 aylık veya yıllk bakımlarında, temizlik maddeleri eksikse tamamlanmalı, havuzda otomatik temizleme sistemi varsa bakımı yapılmalı, havuz kenarlarındaki pislik ve izler temizlenmelidir. Ayrıca kış sezonunda havuz suyu boşaltılmamalıdır. Boşaltılması halinde ağaçların yaprakları veya diğer maddeler havuz dibindeki mermerde izlere sebep olmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder