8 Mart 2016 Salı

Temizlik Sektöründe Yılın İş Kadını Ödülünü NURCAN GERMANİ aldı.


Cleaner Magazine dergisinin 3.’sünü düzenlediği “Endüstriyel Temizlik Sektöründe Yılın İş Kadını” ödülünün bu yılki sahibi Euroclean firması Yönetim Kurulu Başkanı Nurcan Germani oldu.Bütün jüri üyelerinin oyları ile seçilen Germani hizmet sektörüne yıllarını vermiş bir işkadını.
Teshiad Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Zafer Mumcular’ın moderatörlüğünde yapılan ödül töreninde birbirinden değerli konuklar  8 Mart Dünya Kadınlar Gününün önemini anlatan konuşmalar yaptılar.
Teshiad Yönetim Kurulu Üyesi Umut Delikanlı,Şişli Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Yakup Alp,Fix Kimya Genel Müdürü Ramazan Oran,İdol Kimya Hasan Denizeri,Kima Makina Yiğit Özata ve diğer konuklar yaptıkları konuşmalarda ödülün hakettiği yeri bulduğunu ifade ettiler.
Ödülün sahibi Euroclean firması Yönetim Kurulu Başkanı Nurcan Germani yaptığı konuşmada; erkeğin egemen olduğu sektörde yıllardır başarı ile çalışmalarını sürdürdüklerini ve kocaman bir aile olduklarını, üretimin içinde yer almaktan çok büyük mutluluk duyduğunu, O nedenle bir gün değil her gün kadınlar günü olması gerektiğini değerlendirerek ödülü layık gören başta Cleaner Magazine dergisi Medya Grup Başkanı Hakkı Korkmaz bey ve değerli jüri üyelerine teşekkür ederim, dedi.

6 Mart 2016 Pazar

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Uğur CANAYAKIN; E-defter uygulamaları !


Sevgili okurlar,
04.01.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 ile mükerrer 242 nci maddelerinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden 14.12.2012 tarihli ve 28497 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile zorunluluk getirilen mükelleflere ilave olarak elektronik defter tutma ve elektronik fatura (e-fatura) uygulamasına ilişkin usul ve esaslarla ilgili değişiklikler 20.06.2015 tarih ve 29392 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.
421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile zorunluluk getirilen mükelleflere ilave olarak aşağıda sayılan mükelleflere elektronik defter tutma ve e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir.
1-2014 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hâsılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.
2-06.06.2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’ndan lisans alan mükellefler. Bayilik lisansı olanlar, münhasıran bu lisansa sahip olmaları nedeniyle bu bent kapsamında değerlendirilmeyecektir.
3-Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli III sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükellefler.
1 maddedeki şartı, 2014 hesap döneminde sağlayan mükellefler 01.01.2016 tarihinden itibaren, 2015 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler ise ilgili hesap dönemine ilişkin gelir/kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başından itibaren, 2 ve 3 maddesinde sayılanlarından bu Tebliğin yayım tarihinden önce lisans alan veya mükellefiyet tesis ettirenler 01.01.2016 tarihinden itibaren, bu Tebliğin yayım tarihinden sonra lisans alan veya mükellefiyet tesis ettirenler ise, lisans aldıkları ya da mükellefiyet tesis ettirdikleri tarihi izleyen hesap döneminin başından itibaren elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasına geçmek zorundadır. Bununla birlikte, lisans ya da mükellefiyet tesis tarihi ile izleyen hesap dönemi arasındaki sürenin üç aydan kısa olması halinde isteyen mükellefler bir sonraki hesap döneminin başından itibaren elektronik defter tutabilecekler ve e-Fatura uygulamasına geçebileceklerdir.
Firma sahipleri yukarıdaki şartlara uyuyorlarsa, e-fatura ve e-defter uygulaması için zaman kaybetmeden vergi dairelerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Aynı zamanda bu uygulamaya geçecek olan mükellefler bilgisayar alt yapılarını da ayarlamak durumundalar.
Uğur Canayakın
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Cleaner Magazine Haber