1 Haziran 2015 Pazartesi

SGK’da 100 milyon liralık vurgun iddiası


Herhangi Bir Mal Varliği Bulunmayan Bu Şirketlerden Sgk Alacağini Tahsil Edemezken, Temizlik Hizmeti Alan Kurumlar Arasinda Devlet Okullari Ve Hastaneler Bulunduğundan, Borcun Büyük Kisminin Devlete Yükleneceği İfade Ediliyor.
Okul, hastane ve özel şirketin temizlik işlerini alan bir şirketin, işçileri paravan şirketler aracılığıyla çalıştırdığı ortaya çıktı. Yüze yakın kurumun temizlik ihalesini alan şirketin SGK’ya 100 milyon TL prim borcu yüklediği ileri sürülüyor. Mal varlığı bulunmayan paravan şirketlerden SGK’nın alacağını tahsil edemediği belirtiliyor.
 
Türkiye’de yüze yakın okul, hastane ve özel şirketin temizlik ihalesini alan S. Temizlik isimli bir şirketin, paravan şirketler kullanarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) yaklaşık 100 milyon lira zarara uğrattığı iddia ediliyor. İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın el attığı dosyada soruşturma devam ederken, binlerce işçinin sigorta primlerinin yatmaması sebebiyle mağdur edildiği ileri sürülüyor. Skandal durum, yüksek maaş karşılığında paravan şirketin hissedarı olan M.M.’nin savcılığa yaptığı suç duyurusunda ortaya çıkarken, kandırıldığını belirten M.M., kendisine şirket kurdurulan kişilerce tehdit edildiğini ifade etti. Savcılığa suç duyurusunda bulunan temizlik şirketinin sahibi E.K. ise şirketin bazı üst düzey yöneticilerinin kendisinden habersiz suç teşkil eden işler yaptıklarını ve şirketin içinin boşaltılmaya çalışıldığını ileri sürdü.
Savcılık dosyasında yer alan bilgilere göre, şüpheli işlemler yürüttüğü iddia edilen isimler arasında Ü.C., H.Ö., F.Ö., Ö.K. ve G.D.’nin isimleri yer alıyor. Dosyada, S. Temizlik, S. Geri Dönüşüm ve E. Grup Temizlik firmasının yetkilisi ve sahibi olan kişilerin kamu ve özel sektörde bir dizi temizlik ihalesini üstlendikleri bilgisine yer veriliyor. Büyüklüğü 100 milyon lirayı bulduğu iddia edilen sigorta vurgunu, savcılığa sunulan belgelere göre şu şekilde gerçekleştiriliyor: Kamu veya özel sektörün yaptığı ihaleyi şüphelilere ait şirketlerden biri kazanıyor. Ancak ihaleden sonra, kurulan bir paravan şirket ile alt yüklenici sözleşmesi yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan bildirimde ise paravan şirketin bilgisi verilerek işyeri açılışı yapılıyor. Böylece, ihalesi alınan yerde çalışacak işçiler paravan şirket üzerinde çalışıyor olarak gösterilmiş oluyor. Bu şekilde 4 paravan şirketle yüze yakın kurumun temizlik ihalesi alınırken, işsiz kişilere yüksek maaş vaadiyle kurulduğu öğrenilen paravan şirketler aracılığıyla SGK’ya 100 milyon liraya yakın prim borcu yüklendiği ileri sürülüyor. Herhangi bir mal varlığı bulunmayan bu şirketlerden SGK alacağını tahsil edemezken, kurumun işçilerin temizlik hizmetini yaptığı okul, hastane, işyerlerine rücu etme hakkı bulunuyor. Temizlik hizmeti alan kurumlar arasında devlet okulları ve hastaneler bulunduğundan borcun büyük kısmının devlete yükleneceği ifade ediliyor.
Usulsüz işlem yapılan kamuya ait okullar ile hastane ve özel sektör şirketlerinin de isimleri savcılık ile paylaşılırken, dosyada yer alan bilgilere göre, anılan işlemler kapsamında 150 şubesi bulunan büyük bir giyim mağazasının da adı karışmış durumda. Şirketin satın alma müdürünün usulsüz yapılan işlemlerden haberdar olduğu iddia ediliyor. Benzer şekilde, önemli bir kamu kurumunun temizlik işini de üstlenen kişilerin aynı sistemi burada uyguladığı iddia edilirken, kurumun satın alma müdürünün de şüpheliler ile ortak hareket ettiği iddialar arasında.Kaynak Zaman.com.tr ABDULKADİR CEMBEKLİ - İSTANBUL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder