12 Eylül 2015 Cumartesi

Hakan Halit Yeni , Ülke Turizminde Deprem Yaşaniyor



Hakan Halit Yeni , Ülke Turizminde Deprem Yaşaniyor

Hoted Onursal Başkanı Ve Başdanışmanı
Turizmci
Sirius Deluxe Otel Executive Hk Müdürü

Sektörün duayenlerinden Hakan Halit Yeni ile yılın değerlendirmesini yaptık.Sorunları,zorlukları ve çözüm önerilerini dinlediğimiz inanılmaz derecede konuya hakim ne istediğini bilen gerçekten sektör için canını dişine takan Hakan bey ile yaptığımız röportaj yine sektöre damgasını vuracak.

Genel Kurul Öncesi Bizzat Kendim Gruplar Halinde Toplandılar Yapıp, Anketler Düzenledim.
2015 yılı benim için neredeyse toplantılar yılı oldu desek yeridir. Yaptığımız toplantılarda derneğimizin geleceği ve Housekeeping mesleği başta olmak üzere, turizmin dünü, bugünü ve işletmelerimizde yaşanan sıkıntılar dahil bir çok konularda istişarelerde bulunduk.  genel kurulda, üç yıl süre ile görev başına gelecek olan yönetim kurulumuzla ilgili anketler düzenleyip, üyelerimizin fikir ve düşüncelerini önemsediğimizin altını özellikle çizdik. Üstlendiğim görev gereği, Hoted ’in kurucusu, onursal başkanı ve başdanışmanı olarak.  Kuruluşuma karşı taşıdığım sorumluluklarım var. Bu nedenle camiamızın mensuplarıyla sık sık toplantılar yaptım. İyikide yapmışım bu toplantıları, anketleri, kongre bu anketler ışığında şekillendirildi ve bu yine doğrultuda derneğimize ve üyelerimize yakışır bir genel kurul yapıldı. Başta Alanya olmak üzere, tüm Housekeepıng camiamıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Düzenli Olarak Yapilmaya Devam Edeceğiz
Büne kadar her ay düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz, her biri ayrı başlıklar altında 120 eğitim seminerimizin aralıksız devam ettirilmesi, kurum ve kuruluşlarımızla iş birliği içerisinde sektöre kalifiye eleman kazandırılması yönündeki tüm projelerimizin aralıksız sürdürülmesi, kuruluşumuz için büyük önem arz ediyor.

Housekeeping Olimpiyatlari
Ayrıca üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz uluslararası Housekeeping Olimpiyatları başta olmak üzere, bu ve benzeri çalışmalara yeni projeler ekleyerek kararlılıkla devam ettirilmesi, işletmeler arası koordinasyonu sağlayarak, meslektaşlarımız arasında, eleman ve yönetici kadroları temini konularında dayanışma ve yardımlaşma olgusunun biraz daha geliştirilmesi yönünde ve benzer birçok konularda çalışmalarımız devam edecek.

Ülke Turizminde Deprem Yaşaniyor
Görüyoruz ki ülkemiz turizminde adeta deprem yaşanıyor ve turizmcilerimiz açıklama üstüne açıklama yapıyorlar ’’Gören göz kılavuz istemez’’ misali bunun böyle olacağı belli değil miydi? İşi iyi olanlarda olmayanlar da, herkes koro şeklinde ağlayıp sızlıyor. Tabi birde bu tür durumlardan nemalanan, durumdan vazife çıkaranlar var, onlara da böylelikle gün doğmuş oluyor. Orta doğuda ve komşularımızda yaşananlar yeni bir şey değil, göz göre göre ben geliyorum diyen bir tehlikenin karşısında devletiyle, turizmcisiyle önlem almamak anlaşılır bir durum değildir.

Devletin Hiç Mi Suçu Yok?
Bu gidişatta yatırımcılarımızın, devletin hiç mi suçu yok? Birkaç yıldır ülkeye giren konuk sayısının üç aşağı, beş yukarı aynı seviyelerde seyrettiğini hepimiz biliyoruz. O zaman ne diye sürekli otel yapmaya devam ediyoruz. Elimizdekileri bile dolduramazken kontrolden çıkmış, kelimenin tam anlamıyla bir faciaya dönüşen bu kontrolsüz büyümenin niçin önüne geçilmiyor ya da geçilemiyor. Konuk sayısında artış yok ama her yıl onlarca tesis, binlerce yatak, birbiriyle yarış edercesine hız kesmeden devreye giriyor. Utanmasalar kafamızın orta yerine otel yapacaklar. Elimizdeki otellerimizi revize ederek, iyileştirme yapıp, içlerini nasıl doldurabiliriz bunun hesabını, çalışmasını yapacağımız yerde, Dur durak bilmeden otel yapmaya devam ediyoruz. Sonrada ağlayıp, sızlanıyoruz.  Bu ne biçim bir çelişkidir doğrusu anlamak mümkün değil…

Fatura Yine Çalişanlara Kesilecek Gibi Görünüyor
Gelelim asıl meseleye. Bu sezon en sık duyduğumuz başlık. Hatta turizm camiasında konuşulan tek konu desek yeridir. Düne kadar elemen bulamıyoruz diye ağlayıp sızlayanlar, birbirinin elemanını çalıp, birbirine kazık atan birçok tesis, kriz söylentileriyle birlikte paniğe kapılıp, ilk iş olarak gözlerini çalışanlara dikmiş görünüyorlar. Sizin anlayacağınız bu krizin, gidişatın faturası her zaman olduğu gibi yine çalışana kesilecek gibi görünüyor. Bu ülkenin en büyük sorunlarından biride bu değil mi zaten. Başımız ağrısa, gözümüz seyirse faturasını hiç vakit kaybetmeden çalışana keseriz. Sanki her şeyin sorumlu çalışanlar.

Turizm Politikasi Yok

Hükümetler, yüz binlerce turizm çalışanınıda, turizmcisini de hiçbir zaman düşünmemiştir. Düşünmediği gibi asla bir turizm politikası da üretmemiştir. Turizmciler her zaman kendi çarelerini kendileri üretmeye çalıştıkları için, doğal olarak en ufak bir krizde gözünü hemen çalışanlara çeviriyor Otel yapımının önüne geçilmediği sürece, devletinden turizmcisine her iki tarafta başta çalışanları korumak şartıyla, herkesin nefes alacağı doğru düzgün bir turizm politikası üretmedikleri sürece bu krizler asla bitmeyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder