17 Ocak 2017 Salı

Şişli Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri ABD’de düzenlen Robot yarışmasına hazırlanıyor.


Ülkemizin 5000 i aşkın öğrencisi ile en büyük okullarından olan, yaptığı işbirliği ve farklı çalışmaları ile adından sıkça söz ettiren, 23 özel laboratuvarı ile gerek Ülkemize gerekse tüm Avrupa, Balkanlara örnek olmuş, Sektör ile işbirliğinde Mesleki ve Teknik eğitime çığır açmış bir okulumuz. 1960 yılında kurulan ve kurulduğu günden bu güne On binlerce mezun vermiş, verdiği mezunlar Türk sanayisinin temel taşı ve motor gücü olmuş, istihdam oluşturmuş sanayimizin gelişmesinde dolayısıyla ülkemizin kalkınmasında çok büyük rol almıştır. Zaten Okul Müdürünün; Okulun web sayfasındaki “Bizler Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak bizi biz yapan  değerlerimizi, gelenek ve göreneklerimizi milli kültürümüzü, birlik ve beraberliğimizi koruyarak evrensel ve bilimsel yolları kullanarak ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip nitelikli insan gücü yetiştirmeye gayret ediyoruz. Günümüzde hızlı teknolojik değişim, gelişim ve kültürel yapılaşma süreci iş dünyasını etkilediği gibi ülkelerin  güçlü olmasında da etken olmaktadır.
Bu durum “topluma faydalı, Türk sanayisine katkıda bulunabilecek, bilgi ve beceriye dönüştürebilecek, mesleki eğitime ihtiyaç duyan herkese, teknolojik gelişmeleri takip ederek aile ve sektörle işbirliği içerisinde, sosyal yönü güçlü kılan teknik ve mesleki eğitimi vermek” misyonu ile hareket eden okulumuzu önemli kılmaktadır” mesajı; okulun misyonunu bir nebze de olsa açıklamaktadır. İşte bu okul aynı zamanda yurt dışındaki yarışmalarda ülkemizi temsil etmektedir. Bu yarışmalardan biri de 2016 yılında ABD’de ve ülkemizde düzenlenen ve dünyanın en prestijli robot yarışması olarak kabul edilen FRC’de ödül alan Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri yeni başarılara imza atmak istiyor. 2016 yılında Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ABD’de düzenlenen First Robotic Competiton’da (FRC) “Rookie Inspiration Award-İlham veren takım” ödülünü aldı. Ödül, yarışmaya ilk kez katılan ve başarılı olan takımlara veriliyor. Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2015 yılında ilk defa Türkiye’de yapılan ve 23 lisenin katıldığı ön değerlendirme niteliğindeki yarışmada da dağıtılan toplam 8 ödülden 3 ödülü alarak finalist olmuş ve Fikret Yüksel Vakfı tarafından yarışmaya katılan başarılı okullara verilen 6 bin ABD doları tutarındaki para ödülüne layık görülmüş. Bu yarışmayı kısaca tanımlamak gerekirse:
FIRST® Robotics Competition 1992 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri merkezli olarak düzenlenmekte olup, klasmanındaki en prestijli robot yarışı olarak kabul ediliyor. Yapılan etkinliklerde, öğrenci gruplarının belirli kurallar çerçevesinde belirlenen takım kurmaları ve sonucunda da belirlenen limitler dâhilinde bir maliyeti aşmayacak şekilde yarışacak bir robot programı geliştirmeleri isteniyor. RC’nin en önemli özelliği, öğrencilerin ders dışı bir alanda birlikte iş yapma, takım kurma özelliklerinin ve yaratıcılıklarının geliştirmesi. Bu nedenle geliştirilen robotlar sadece teknik açıdan değerlendirilmiyor, her robot bir proje olarak ele alınıyor ve planlama, tanıtım, sponsorluk görüşmeleri, ekip koordinasyonu, yardımlaşma, iş güvenliği açılarından ayrı ayrı değerlendiriliyor. Her yıl farklı bir konseptle yarışmaya katılan öğrencilere ana tema dünyanın her yerine aynı gün, aynı saatte ABD’den iletiliyor. Yarışmaya katılan öğrencilerin tümüne aynı parçalar gönderiliyor. Bu yıl gerçekleştirilen FRC yarışmasına katılan öğrenciler robotu inşa ederken mühendislik becerilerini göstererek en gelişmiş robotu imal etmeye çalışıyor. RC’ye ilgi her yıl artıyor. Takımlar bu çalışmaları yaparken tüm giderlerini sponsorlar vasıtasıyla gerçekleştirmektedir. IstanBulls takımı da 2016 yılı yarışmasına ABD’de 10 öğrencisi ile sponsorları desteği ile katıldı. 2017 yılı için destek arayan takım yeni başarılar imza atıp ülkemizi gururlandırmak istemektedir.
Daha başarılı sonuçlar almak istiyoruz
FRC Robot yarışmasında Okulu ve Türkiye’yi başarıyla temsil eden Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri; Biz, okul olarak birçok Uluslararası yarışmalarda ülkemizi temsil etmekten onur duyuyoruz. Bu, çok gurur verici bir durum. İlk kez katıldığımız bu yarışmada Hem Türkiye ayağında hemde ABD de çok önemli bir başarı kazandık. Takımımız yarışmaya hazırlık aşamasında gece gündüz çalıştık ve ABD’de çok iyi bir performans ortaya koyduk. İstiklal marşımızı ABD’ de okuduk. Tüm tribünler bizi ayakta alkışladı. Takımımızın Ödül seremonisinde seyircilerin alkışı görülmeye değerdi. Bu başarıda emeği geçen herkese, bizlerin bu yarışmaya katılması için destek sunan sponsorlarımıza teşekkür ediyoruz. Özellikle başta Okul müdürümüz Yakup ALP olmak üzere tüm idareci ve öğretmenlerimiz bize çok destek oluyor, bizi motive ediyor, gün geliyor gece 12 ye kadar çalışıyoruz. Yeterli desteği bulursak önümüzdeki dönemlerde de ülkemizi ABD’de temsil etmek ve ilk deneyimizden yola çıkarak daha başarılı sonuçlar almak amacındayız.” dedi. Yarışmaya katılan bir başka öğrenci; “Bu bizim için çok önemli bir deneyim oldu, hem bilgimiz, hem birlikte iş yapma yeteneğimiz, hem de özgüvenimiz arttı. ABD den döndükten sonra yabancı dilin ne kadar önemli olduğunu gördük ve şimdi İngilizce çalışıyoruz. Yine bir araya gelip, bilimsel bir çalışma yaptığımızda neleri başarabileceklerimizi gördük. Hatta bu vesile ile robot eğitimi içerikli cep telefonları için Android uygulama tasarladık ” dedi. Elektrik- Elektronik alanı son sınıf öğrencisi IstanBulls takım kaptanı Doğukan Çetinerler “IstanBulls takımı olarak elimiziden gelenin en iyisini yapmak için çabalıyoruz. Takımımız tamamen sponsorluk bütçeleri ile hazırlanmakta ve bu yıl için de sponsor arayışlarımız devam etmektedir. Desteklerinizi bekliyoruz” şeklinde konuştu. Bu arada Okulun motor alanı öğrencilerinin de her yıl Avrupa’nın en iyi 11 Meslek okulunun katıldığı “Uluslararası Motor Teknisyenliği” yarışmasında Ülkemizi temsil ettiğini, başarılı sonuçlar aldıklarını öğrendik.
Hatta bu yarışmaya katılan öğrenciler öğretmenleri ile birlikte yarışma için kendileri okulda istasyon oluşturduklarını ve bu istasyonları aynı zamanda eğitim aracı olarak kullandıklarını öğrendik.
CLEANER MAGAZINE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder