Yıllardır endüstriyel
temizlik sektörün de hijyen,sanitasyon,isg,eğitim yazıları yazmaktayım.Aynı
zaman da her gittiğimiz il ve ilçede yediğimiz yemekler hakkında da bilgi
sahibi oluyorum.Size bu gün belki de hayatınız da hiç duymadığınız bir pide
çeşidinden bahsedeceğim.Yıllarca sadece yaz aylarında gittiğimiz babaannem ve
anneannemin Kosova’dan sonra göç ettikleri Aydın ilinin şirin ilçesi Söke ve
orada yapılan Söke pidesinden bahsetmek istiyorum.Aslında pideye olan ilgimi ve
sevgimi Söke’de ki akrabalarım da, pideciler de, çok iyi bilirler,hatta evlerine
ne zaman gitsem pide götürürüm.Bu arada pideyi de en çok rahmetli Sergül teyzem
ile yemeği severdim.Diğer pidelere lafım yok yalnız Söke pidesinin hakkı
yeniyor diye düşünüyorum.Hiçbir özelliği olmayan pidelerin İstanbul ve diğer
illerde franchise yolu ile çok büyük şubelere ulaştıklarını gördükçe biraz
hayıflanıyorum.Söke’de yaşayan ve pide severler bu işlerin PİR’i olarak rahmetli
Meydin Ustayı tanırlar.Onlardan sonra da. Söke'nin en eski kıdemli pide ustları Mehmet Özcan,
nam-ı diğer Hoca Fehmi Yakut gelmektedir.Ben çocukluğumda Efes
sinemasının altında ki dükkanın da yıllarca Meydin ustanın yapmış olduğu enfes pidelerini
yemişimdir.Tabii bir çift ve bir tek yerim her zaman ve şaşırırlardı nasıl
yiyebiliyorsun diye çok seviyordum pide yemeyi ne yapayım ve pide yemek için özel olarak Söke’ye
gidiyordum.Her ilin hemen hemen her ilçenin ya yemeği ya meyvesi yada bir ürünü
meşhur oluyor. Söke gerçi pamuğu ve unu ile meşhur ama bir de pidesi meşhur olsa
çokmu olur canım.
Aslında bu pidenin tanıtımı
için başta Belediye başkanı,Söke medyası,sivil toplum örgütleri ve pideciler el
ele vermeli ve tüm Türkiye’ye Söke pidemizin tanıtımı yapılmalı.Bana düşen bir görev
varsa Söke’li bir hemşeriniz olarak her zaman hazırım.
Yıllardan beri gittiğim ve
pidesini zevkle yediğim Söke’nin yetiştirmiş olduğu ustalardan Başak pide
salonunun sahibi Mehmet Terzi ile yaptığımız sohbetler de, Söke pidesinin tadı
hiçbir pide de yok ama kimse bizi bilmiyor güzel bir tanıtımla bütün Türkiye Söke
pidesinin adını duymalı ve tadını tatmalı bunun içinde şahsıma ne düşüyorsa
yaparım demesi hem kendisine güvenin hemde yaptığı pidenin tadına olan güvenin
bir parçasıydı.Aslın da ben kendisine şunu söyledim;
Kasım veya Aralık ayın da
Türkiye’nin isim yapmış gurmelerini,yemek blogger’lerini,gazeteci
arkadaşlarımızı Söke pidesini tattırmak ve Söke’mizi tanıtmak için bu şirin
ilçemiz de misafir edelim.Söke pidemizi herkes duysun. Yapımı özel harcı,
pişimiyle yarım yüz yıldır Sökeli pide ustalarına ait bu özel tadın gereken
değeri görmesi için hepimiz elimizden geleni yapmalıyız.
Bu proje için çalışmalarımıza
başladık,duyurulur !
Benim en çok sevdiğim kıymalı
yumurtalı Söke pidesinin kısaca tarifini vereceğim,
Yağsız dana kıyma fırında
kavrulup,soğutulduktan sonra maydonoz, domates,acı biber ve yumurta çırpılarak 1-2
saat önce hazırlanan dinlenmiş hamur
açılır ve içine dökülür.Odun ateşinde yalnız bu odun Zeytin olacak ve harika
kokusu ile pişirilir.Yanına 1-2 tanede acı kırmızı
biber ve bir bardak ayran ile de afiyetle yenir.Yazarken bile canım
çekti.En iyisi bu hafta sonu Mehmet ustaya bir uğrayayım epeydirde görüşemedik.
Sloganımız;
Söke’nin İncisi ;Pidesi
Hepimize afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder